Työtoiminta

Työtoiminnan muotoja ovat työkeskuksissa tehtävä työtoiminta sekä tavallisilla työpaikoilla järjestettävä avotyötoiminta.

Kehitysvammaisten työtoiminta (27 §) jatkuu vammaispalvelulain mukaisena palveluna vastaavan kaltaisena kuin mitä se on ollut kehitysvammalain nojalla. Tämä palvelu on poikkeus vammaispalveluluissa, joka on muutoin rakennettu diagnoosineutraaliksi. 

Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 1 §:ssä tarkoitetulla kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus osallistua työtoimintaan, jos sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 e §:n perusteella järjestetty työtoiminta tai 27 d §:n mukainen työllistymistä tukeva toiminta ei vastaa kehitysvammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin. Erityishuoltoa annetaan henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja. 

Työtoiminnan tarkoitus on tukea kehitysvammaisen henkilön toiminta- ja työkykyä sekä edistää hänen pääsemistään työelämään. Työtoiminnalla tuetaan kehitysvammaisen henkilön omia vahvuuksia työelämään osallistumisessa. 

Työtoimintaan osallistuvalla kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus saada maksuttomat matkat työtoimintaan, jos hänellä on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa eikä hän pysty itsenäisesti käyttämään julkista joukkoliikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. 

Työ- ja avotyötoiminta 

Työtoiminnan muotoja ovat työkeskuksissa tehtävä työ(toiminta) sekä tavallisilla työpaikoilla järjestettävä avotyötoiminta. 

Tyypillistä työkeskuksissa tehtävää työtä ovat tekstiili- ja puutyö sekä yrityksille alihankintana tehtävä kokoonpano- ja pakkaustyö. 

Avotyötoiminta on työtoimintaa, jota järjestetään työ- ja toimintakeskusten ulkopuolella. Avotyötoiminnassa henkilö sijoitetaan erilaisiin tehtäviin esimerkiksi keittiö- ja siivousalalle, kaupan tai kiinteistöhuollon tehtäviin.